26.2.2019 kl .19.00 NB: FOREDRAGET ER UDSOLGT

En Barnedaab, et monument - foredrag v. museumsinspektør Josephine Nielsen-Bergqvist

I Ribe Kunstmuseums samling findes et maleri, der med sine 186 x 250 cm gør det svært ikke at stoppe op og kigge.

Motivet er let afkodeligt. I en kirke står en gruppe mennesker. En kvinde er klædt i gult og fungerer som blikfang. I armene har hun et spædbarn. Lyset falder fra kirkens vindue ned på kvinden med barnet, og giver dem en fremtrædende rolle – der er ingen tvivl om, hvem der er i fokus. Gruppen står langs den hvide væg i Skagen Kirke. Bag kvinden står en række mørkklædte mennesker, foran hende står præsten. Spædbarnet rækker ud efter ham. Maleriet forestiller dåben af Michael og Anna Anchers datter; Helga. Bag Anna, der er klædt i den gule kjole, ses maleren P.S. Krøyer, Annas bror John (Johan Henrik) Brøndum, samt den engelske malerinde Marianne Stokes. Yderst til venstre ses Michael Ancher selv samt en mand fra byen, kaldet Hr. Mariager, som var en af Anna og Michael Anchers ofte brugte modeller.

Billedet har Michael Ancher kaldt for En Barnedaab, og af hvad vi ved af, har det taget ham fem år at male - Datteren Helga er født i 1883 og maleriet er signeret i 1888. Men hvorfor denne lange produktionstid? Hvad har Anchers mission været? Og ikke mindst: Hvordan blev værket modtaget?
Det er nogle af de spørgsmål, som vi i løbet af foredraget vil forsøge at finde et muligt svar på.
Foredraget vil inddrage samtidens anmeldelser samt brevkorrespondancer. Herudover dykker vi ned i En Barnedaabs skitser, for at få en idé om, hvor mange forskellige bud på komposition, personsammensætning mv., som Ancher har været igennem under processen.

Foredraget arrangeres i samarbejde med Ribe Kunstforening

Tidspunkt: 26. februar, kl.19.00
Sted: Ribe Kunstmuseum, Sct. Nicolaj Gade 10, 6760 Ribe
Pris: 75 kr / 50 kr for medlemmer af Ribe Kunstforening samt årskortholdere
Tilmelding senest 20.februar til post@ribekunstmuseum.dk eller på 75 42 03 62