Ribe Kunstmuseum 125 år

Få indblik i, hvordan kunstmuseet markerede dets 125-års jubilæum i 2016.

Søndag d. 20. december 1891 kl. 12.00 blev døren for første gang åbnet til en udstilling på Ribe Kunstmuseum. Året for dén udstilling markerer museets grundlæggelse og stadfæster det, som et af Danmarks ældste museer. Museets 125-jubilæum skulle derfor fejres i stor stil i 2016 - blandt andet med særudstillinger, foredrag, omvisninger, koncerter, skulpturvandringer og forskellige events. Og alt det kan du se og læse mere om her.

Ribe Kunstmuseums hall. Foto: Anders Sune Berg

Jubilæumsudstillingerne

I løbet af 2016 har Ribe Kunstmuseum afholdt tre særudstillinger. De har alle - på hver sin måde - taget udgangspunkt i museets samling.

Udstillingen Da maleriet blev moderne – en udstilling om Zahrtmann og hans elever omhandlede Kunstnernes Frie Studieskoler og maleren Krisitan Zahrtmanns rolle som underviser.

Med udstillingen Gips & Guld blev der rettet fokus mod museets første udstilling af gipsskulpturer og samlingen af guldaldermalerier.

Ribe Samlingens gemte skatte viste samlingens bredde og alsidighed og vidnede om museets 125årige historie.

Peter Kær og Bente Scavenius

Året bød på spændende foredrag. I foråret fortalte Mag.art. og museumsinspektør på Thorvaldsens Museum, Ernst Jonas Bencard, om den danske kunstner Valdemar Neiiendam, som har malet billedet Zoëga på Thorvaldsens dødsleje. Billedet var med på udstillingen Da maleriet blev moderne - en udstilling om Zahrtmann og hans elever. Tidligere direktør for Designmuseum Danmark, Bodil Busk Laursen, fortalte om 1970'ernes sær(e)udstillinger på Ribe Kunstmuseum, og Peter Kær og Bente Scavenius tog os med på rejse gennem verdenskunsten i Danmark.

Efteråret åbnede med en foredragsrække af cand.mag. og museumsinspektør Anette Lindbøg Karlsen, som fire tirsdage åbnede nogle af Ribe Kunstmuseums hovedværker op for videnbegærlige tilhørere. Cand. mag. og museumsinspektør Josephine Nielsen-Bergqvist fortalte om P.S. Krøyers internationale karriere og store rolle i den danske kunstverden omkring år 1900.

Lyt til Ribe - ny dansk musik

Året bød også på en minifestival med musik specialkomponeret til museet. Det var musikerne Jacob Kirkegaard og Niels Lyhne Løkkegaard, Jeppe Just Christensen og Adam Pultz Melbye, der stod bag. Projektet var bl.a. støttet af Statens Kunstfond.

Verdensballetten

Et glimt af Verdensballetten 2016, opført i museumshaven

Et af jubilæumsårets højdepunkter var Verdensballettens optræden i museumshaven. Verdensballetten har danset i Danmark siden 2008, og har bl.a. holdt til ved den tilsandede kirke i Skagen. Forestillingen bød på sekvenser af kendte balletter – både fra det klassiske og det moderne repertoire. De medvirkende er internationale dansere, som ellers udelukkende opleves på verdens store balletscener.

Folkefest

Balletbørn fra Esbjerg Kulturskole

Den offentlige, store fejring af museet fandt sted d.27.august. Her blev der serveret øl og pølser, kaffe og kage, og dagen var fyldt med underholdning af forskellig art. Lirekassemanden spillede op, Martin Schack og Josephine Nielsen-Bergqvist spillede jazzstandarder, balletbørnene fra Esbjerg Kulturskole dansede, Mandskoret optrådte, der var fællessang dirigeret af kgl operasanger Guido Paevatalu og kulturminister Bertel Haarder holdt tale.

Fototure

Året bød på fototure for lokale fotoklubber samt Instawalks

I løbet af året inviterede vi lokale fotointeresserede på fototure i museets sale. Der blev afholdt to events, hvor bl.a. medlemmer af Esbjerg Fotoklub og Ribe Fotoklub deltog. En Instawalk med elever fra Rejsby Europæiske Efterskole blev også en realitet.

Skulpturvandringer

Årets skulpturvandringer var velbesøgte

Esbjerg Kommune lancerede i 2015 en skulpturguide, og Ribe Kunstmuseum har produceret tekster til de skulpturer, der er med fra Ribe. Jubilæumsåret blev brugt til at prøve forskellige tiltag af - bl.a. skulpturvandringer i byen. Her fik nysgerrige sjæle historier om byens skulpturer - bl.a. Hein Heinsens skulptur af Ansgar, som blev opstillet på Domkirkepladsen i december 2015.