Billedbyggeren. Georg Jacobsen og den konstruktive kunst

Billedbyggeren. Georg Jacobsen og den konstruktive kunst

Christian Kortegaard Madsen, Karen Westphal Eriksen, Svein Thorud, Rune Finseth, Josephine Nielsen-Bergqvist, Anna Schram Vejlby (red.)

• Bøger
  • Ribe Kunstmuseum
  • ISBN 978-87-971926-3-4
  • 2021

Fortællingen om den danske kunstner Georg Jacobsen (1887-1976) er en fortælling om kunstnerfællesskaber i Paris, om billedopbygning og om at præge en ny generation af kunstnere.

Vi befinder os i Paris. Året er 1920, og Jacobsen er netop begyndt at besøge mexicaneren Diego Rivera i 26 Rue du Départ i Montparnasse. Her er også svenske Otte Sköld, norske Alf Rolfsen, russiske Angelina Beloff og brasilianske Pedro Luiz Correia de Araújo – for ikke at tale om Jacobsens landsmænd Ellen Fischer og Adam Fischer. Gruppen af kunstnere har en mission: De vil udvikle en ny form for kunst, inspireret af middelalderen og renæssancens billedopbygning. Et billede må have et konstruktivt skelet – udregnet på baggrund af det gyldne snit og geometriske former – før et motiv kan tilføjes.

Bogen Billedbyggeren tager læseren med gennem elementer af Jacobsens kunst – fra 1920’ernes Paris til 1930’ernes Oslo, fra en grundig introduktion af hans billedteori til de store udsmykninger af offentlige bygninger.

Indhold: "Billedbyggeren Georg Jacobsen" af museumsinspektør v. Ribe Kunstmuseum Josephine Nielsen-Bergqvist, "Frem til fortiden - moderne klassisk kunst i Paris" af museumsinspektør v Museum Jorn Christian Kortegaard Madsen, "På muren - Georg Jacobsen og det store format" af post.doc. v. SMK Karen Westphal Eriksen, "Generalen" af tidl. direktør v. Sørlandets Kunstmuseum Svein Thorud, "Rumforskeren" af Josephine Nielsen-Bergqvist samt "Georg Jacobsen i Paris. Introduktion
til rejsedagbogen 1919-1920" af redaktør for Perspective, SMK, Rune Finseth. Herudover indeholder bogen kunstnerbiografier over Parisergruppens medlemmer samt en tidslinje over Georg Jacobsens karriere.

192 sider, hardback

Udkommer 6.2.2021