Pressemeddelelse marts 2018

Ny bog og stor udstilling på Ribe Kunstmuseum

AFTRYK AF LIV – John Olsen 80 år
17. marts – 21. maj 2018

John Olsens kunst har altid været voldsom, sanselig og nærgående. Udstillingen Aftryk af liv viser nedslag i over syv årtiers kunst fra en af Danmarks store naturskildrere. For første gang udgives en forskningsbaseret antologi om John Olsens værk med tekster af fire yngre forskere.

I 2018 fylder John Olsen 80 år. Ribe Kunstmuseum og Faaborg Museum fejrer en af Danmarks store billedkunstnere med bog og udstilling. John Olsen var Danmarks omtalte og ombruste repræsentant på Venedig Biennalen i 1995. Skulpturer og offentlige udsmykninger af kunstneren findes over hele landet, og danske museer ejer mere end 600 værker.

AFTRYK AF LIV er en udstilling, der spænder over syv årtier. Den viser, hvordan den helt unge kunstner i 1950’erne forsøgte at tegne døde fugle så minutiøst, at de får livet tilbage. Serier af overvældende grafiske tryk fra 70’erne skildrer færøske klipper, som om de vokser og forvitrer. Der sker en eksplosion af farver og former i 90’ernes svedetegninger og de store aftryk af dyrs organer fra efter år 2000. Men John Olsen er også fascineret af ting, der er mærket af forfald: visne planter, døde dyr og vejrbidte brudstykker af verden. De bliver samlet på hylder og sat i ramme i storslåede ”undreskabe”.

AFTRYK AF LIV er mere end en jubilæumsudstilling. Det er en fejring af et usædvanligt menneskes usædvanlige blik. I naturen er al ting nyt og alligevel det samme. Sådan er det med John Olsens kunst. Teknikker, medier og materialer har ændret sig drastisk gennem årene, men kunstnerens blik har været det samme. I John Olsens kunst efterlader livet aftryk.

Til udstillingen er indlånt mere end 300 værker fra seks danske museer og private.

AFTRYK AF LIV vises på Ribe Kunstmuseum 17. marts til 21. maj 2018 og flytter dernæst til Faaborg Museum fra 9. juni til 21. oktober.

Antologi

Med den smukt illustrerede antologi AFTRYK AF LIV – John Olsen får vi et nyt blik på en af Danmarks store kunstnere. For første gang udgives en forskningsbaseret antologi om John Olsens værk med tekster af fire yngre forskere.

Bogens kapitler fortæller om en kunstner, der aldrig står stille, men udvikler sin kunst i dialog med livets gåde. Hver ny generation har set noget i hans kunst, som er særligt relevant for dem. Bogen viser, hvordan John Olsens kunst gør noget virkningsfuldt. I hans værk oplever vi naturens og livets modsætninger. Samtidig skaber kunsten en bro mellem os og en større verden.

Bogens forfattere er Rasmus Kjærboe, ph.d., inspektør på Ribe Kunstmuseum, Lise Skytte Jakobsen, ph.d., lektor på Aarhus Universitet, Martin Søberg, ph.d., adjunkt på Arkitektskolen og Line Marie Thorsen, ph.d.-stipendiat på Aarhus Universitet.

Udstilling og udgivelse er støttet af Augustinus Fonden, Statens Kunstfond, Beckett-Fonden, Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond, Albani Fonden, Møllerens Fond, Den Faberske Fond og Konsul George Jorcks og Hustru Emma Jorck’s Fond. Forskningen er støttet af Kulturministeriets Forskningsfond.

For yderligere information og materiale, kontakt venligst:

Museumsinspektør Rasmus Kjærboe
+45 2369 5220 | rkj@ribekunstmuseum.dk

Download pressemateriale her

John Olsen, Af dyr er du kommet, 2018
John Olsen, Af dyr er du kommet, 2018