Christen Købke (1810-1848)
Portræt af maleren Constantin Hansen1834-1835
- 107,5 x 87,5 cm
- RKMm0118
- På magasin
Et fast blik
Den alvorlige, unge mand på billedet har ikke tid til pjat. Frakken er kun delvist knappet, og håndens negle er sorte. Det er andre ting end udseendet, han er optaget af. Det stirrende blik og den let foroverbøjede holdning fortæller, at han er levende til stede og opmærksom på verdenen. Portrættet har fanget den intense energi, der er hos unge mennesker med mål i livet.
Kunstnervenner
Constantin Hansen og Christen Købke var gode venner i København, hvor de gik på Kunstakademiet, og Købke tegnede sin kollega før denne begav sig på rejse til Italien. Tegningen blev senere til dette prægtige billede. Købkes portrætter bliver i dag regnet som noget af det ypperste inden for genren med masser af nærvær, intimitet og værdighed.
Kunstnerportrætter
I den danske guldalder i første halvdel af 1800-tallet sad kunstnervenner ofte model for hinanden. De malede såkaldte kunstnerportrætter, hvor de viste hinanden i atelieret, i gang med at arbejde eller tænke over, hvad de maler. I dette tilfælde har Købke dog valgt at udelade omgivelserne, der kunne fortælle noget mere om Constantin Hansen. Kun vandrestaven i venstre hånd viser, at billedet markerer en livsbegivenhed.
En lang rejse til fods
Rejser var engang langvarige og farlige, og det var ikke til at vide, hvornår folk så hinanden igen. Portrætter var derfor en måde at erindre dem, der ikke var til stede. Købkes maleri foreviger Constantin Hansens intense nærvær. Ønsket om at huske en ven blev grundlaget for et mesterværk.