En matros tager afsked med sin pige

C.W. Eckersberg (1783-1853)

En matros tager afsked med sin pige1840

  • Olie på lærred, 34,5 x 26 cm
  • RKMm0543
  • Udstillet på museet

På gensyn?

Vi kender historien. Et ungt par siger farvel. De holder hinanden i hånden, og deres kropssprog fortæller om to forskellige holdninger. Hun vender sig væk, slår blikket ned og ser ud til at gå. Han smiler og slår armen ud. En afsked kan være trist eller forhåbningsfuld.

Sporene hos Eckersberg

Mandens hat viser, at han skal afsted som matros. På sejlskibenes tid var rejser ofte langvarige og farlige. Kvindens blottede hår fortæller, at hun er ung og ugift. Kurven betyder måske, at hun er ude på ærinder og indkøb, og derfor ikke (endnu) er en fin dame. Har de to en fremtid sammen? Deres skygger på muren ser ud til at sige ja. Her er de nemlig forenet.

Et præcist billede

C.W. Eckersberg ønskede hele livet at male og tegne verden klart, præcist og overbevisende. Hans malerier har derfor skarpe og tydelige streger, der adskiller tingenes former fra hinanden. I billedet står matrosen og hans kæreste som på en lille scene uden forstyrrende elementer. Den fine rumdannelse skabes af skyggernes og brostenenes skrå linjer.

Et lille mesterværk

Eckersberg genbrugte faktisk ”scenen” i en bog om, hvordan man tegner og skaber rum i billeder. Som ung levede han af at illustrere små, sjove og moralske optrin fra tidens København. Her har den ældre kunstner sat en af den slags fortællinger ind i et ”seriøst” og gennemkonstrueret rum. Resultatet er et lille mesterværk.

Mere

På Statens Museum for Kunst findes et forarbejde til maleriet.

Se mere om værket i filmen "Highlights"