Kommende udstilling: 17.5.2019 - 15.9.2019

Johannes Wilhjelm - Fra Italien til Skagen

I anledning af 150-året for maleren Johannes Wilhjelms fødsel stiller Fuglsang Kunstmuseum, Skagens Kunstmuseer og Ribe Kunstmuseum skarpt på den berejste kunstners liv og virke med udstilling, bog og aktiviteter.

Johannes Wilhjelm, "Polske roearbejdere i marken ved Øllingsøe på Lolland", ca.1910. Fuglsang Kunstmuseum (detalje)

Wilhjelm, som i sin samtid var en del af det etablerede danske kunstliv med hædersbevisninger og poster i institutionelt regi, voksede op på landet nær Nakskov, men forfulgte en kunstnerkarriere i København. Her gik han på kunstakademiet et par år og siden på Kunstnernes Studieskole, hvor han blev elev af skagensmaleren P.S. Krøyer og den farveglade Kristian Zahrtmann.

Wilhjelm, der betegnede sig selv som ’naturbarn’, efterlod sig en stor og i dag uretmæssigt overset produktion. Den hidrører fra bl.a. det farverige Italien, hvor han boede en årrække i 1890’erne, fra de storladne vestjyske hede- og klitlandskaber omkring Svinkløv, som blev hans favoritmotiv, fra opholdene i Skagen, hvor han boede om sommeren efter 1910, fra samværet med sin norske hustru og efterhånden børnerige familie samt fra rejserne til svigerfamiliens Norge og Sydfrankrig, hvor han boede i begyndelsen af 1920’erne.

Udstillingen bliver den første i et halvt århundrede med Johannes Wilhjelm alene, og med research og forskning i litteratur, samlinger og arkiver som baggrund.Formålet er at genindskrive maleren i dansk kunsthistorie ved bl.a. at undersøge hans fortolkninger af velkendte motivkredse samt inspirationskilder i ind- og udland, og dermed føje nye facetter til både ham selv, hans tid og kreds.

Ribe Kunstmuseum viser et udvalg af Wilhjelms værker, dem, der i dag tilhører de danske kunstmuseer.

Udstillingsprojektet er generøst støttet af:

De Lolland-Falsterske Venstreblade Af 1914’s fond
Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond