Kommende udstilling: 17.5.2019 - 1.9.2019

Kristian Zahrtmann - Queer, kunst og lidenskab

Ribe Kunstmuseum viser i foråret udstilling om maleren Kristian Zahrtmann og går tæt på nogle af de motiver, der i dag vil betegnes som 'queer'.

Kristian Zahrtmann, "David ved Sauls Palads", 1878. Privateje (detalje)

Kristian Zahrtmann (1843-1917) var kunstner, underviser og selskabsmenneske. Han malede stærke kvinder og smukke mænd med stor fortælleglæde. Flere af hans nøgenbilleder var tæt på at skabe skandale. Zahrtmann var bevidst om, hvordan han så ud i andres øjne og eksperimenterede med selvportrætter, hjemmets indretning og som celebrity.

Men der er noget i Zahrtmanns værker, der er skævt – noget som udfordrer normerne for køn og motivverden i slutningen af 1800tallet/starten af 1900tallet. I nogle af hans malerier er der homoseksuelle undertoner, andre steder vender han kønsroller på hovedet. Ofte er der en fornemmelse af noget uventet på spil. Kristan Zahrtmann havde mange venner, men vi ved ikke, om han havde et kærlighedsliv. Denne udstilling bruger ordet queer til at pege på det uventede og udfordrende i Kristian Zahrtmanns kunst.

Queer kommer fra engelsk og betyder ‘skæv’. I dag bruges ordet om handlinger, der udfordrer faste forestillinger om køn og seksualitet. Queer kan også være et fælles navn for mennesker, der er homoseksuelle og biseksuelle eller transkønnede – eller noget helt andet. Ordet queer er rummeligt. Det kan dække alt og alle, der ikke ser sig selv i forlængelse af de heteroseksuelle normer.

Bliv overrasket og få ny viden af Kristian Zahrtmann - Queer, kunst og lidenskab, der introducerer til køn, identitet og humor i kunstnerens billeder. Glæd dig til en udstilling fyldt med en perlerække af smukke og sjældent sete malerier, hvoraf en del er i privateje.

Udstillingen åbner på Ribe Kunstmuseum d. 17.maj 2019 og vises herefter på Fuglsang Kunstmuseum og Den Hirschsprungske Samling.

I forbindelse med udstillingen udgives en række forskningsartikler på www.perspective.smk.dk samt en mindre formidlingspublikation, der kan erhverves i museernes butikker.

Kristian Zahrtmann med model i hjemmet på Frederiksberg, 1914