Kommende udstilling: 4.2.-29.5.2023

Peter Callesen

I 2023 viser Ribe Kunstmuseum, Sophienholm og Skive Museum en udstilling med en af dansk kunsts markante nulevende kunstnere: Peter Callesen (f. 1967).

Eksempel på tidligere installation: Peter Callesen, 'Under Overfladen, KUBEN, Horsens, 2021
Eksempel på tidligere installation: Peter Callesen, 'Under Overfladen, KUBEN, Horsens, 2021

Callesen har papiret som sit primære materiale, og han skaber smukke og tankevækkende værker ud af dets hvide flade, fra det enkle A4-ark til monumentale værker i flere meters højde, klippet og formet af dette almene materiale. Callesen bruger papiret til at skabe værker, der er alt andet end almene. Hans emnevalg er ofte eksistentialistisk, endda religiøst, og arbejder med tilværelsens store temaer: liv og død, identitet og selvværd, tvivl og tro. Fugle, blomster, engle eller hænder kan han klippe og forme i det hvide papir med en fingerfærdighed, der nærmest får japansk origami til at blegne ved siden af. De seneste år, efter at være flyttet fra København til Mors i Limfjorden, er naturen kommer til at spille en større rolle i Callesens værk, selv om vand og både også optrådte i hans tidlige værker. Netop vandets dobbelte karakter som livgivende og livsudslettende er emnet for den kommende udstilling.

Udstillingen undersøger betydningen af at leve der, hvor land og vand mødes. Danmark ligger kun ganske lidt over havniveau og er et af de lande, der risikerer at blive påvirket af stigende havvand pga klimaforandringer. I Danmark som i resten af verden bliver storme mere og mere hyppige, og forhøjet vandstand kan i fremtiden komme til at true store dele af landet. I udstillingen billedliggør Callesen denne trussel i store installationer og papirskulpturer, og skaber samtidig en indgang til at diskutere de forandringer, vi alle oplever i naturen i disse år.

Praktisk information
Udstillingen vises på Ribe Kunstmuseum fra 4.2.-29.5.2023, hvorefter den rejser videre til Sophienholm og derpå til Skive Museum (Museum Salling).
Udstillingen er støttet af: Augustinus Fonden, 15. Juni Fonden, Arne V. Schleschs Fond, Statens Kunstfond, Beckett-Fonden, Det Obelske Familiefond