Tidligere udstilling: 17.03.-21.05.2018

Aftryk af liv - John Olsen 80 år

John Olsens kunst har altid været voldsom, sanselig og nærgående. Udstillingen Aftryk af liv giver overblik over syv årtiers kunst fra en af Danmarks store naturskildrere.

Det er en udstilling om mødet med naturen og de store spørgsmål om eksistens, død, fødsel, erotik og sansning.

John Olsen, Ravnenæb, 2010
John Olsen, Ravnenæb, 2010

Aftryk af liv viser, hvordan den unge kunstner forsøgte at tegne døde fugle så minutiøst, at de får livet tilbage. Serier af grafiske tryk skildrer færøske klipper og danske lossepladser, som om de lever og vokser. Senere – i svedetegninger og de store aftryk af dyrs organer – sker en eksplosion af farver og former. Men John Olsen er også fascineret af ting, der er mærket af forfald: visne planter, døde dyr og vejrbidte brudstykker af verden. De bliver samlet på hylder og i skabe eller sømmet op på store plader.

Aftryk af liv er mere end en jubilæumsudstilling. Det er en fejring af et usædvanligt menneskes usædvanlige blik. I naturen er al ting nyt og alligevel det samme. Sådan er det med John Olsens kunst. Teknikker, medier og materialer har ændret sig drastisk gennem årene, men kunstnerens blik har været det samme. I John Olsens kunst efterlader livet aftryk.

Udstillingen vises på Ribe Kunstmuseum i foråret 2018 og flytter dernæst til Faaborg Museum. Den medfølgende antologi har bidrag af Lise Skytte Jakobsen, Martin Søberg, Line Marie Thorsen og Rasmus Kjærboe og præsenterer for første gang en forskningsbaseret fortolkning af kunstnerens værker.