Tidligere udstilling: 15.10 - 30.12. 2016

Ribe Samlingens Gemte Skatte

Den tredje og sidste jubilæumsudstilling, der sætter fokus på de skæve og mere ukendte sider af Ribe Kunstmuseums samling.

Adolf Mackeprang, "Kronhjort ved en sø, morgendis". u.å.
Adolf Mackeprang, "Kronhjort ved en sø, morgendis". u.å.

Ribe Kunstmuseum blev etableret i 1891 og er et af landets ældste museer. I museets samling findes værker, der sjældent vises frem i udstillingssalene. Mange af værkerne er indkøbt før museets formidlings- og forskningsområde blev defineret af Slots- og Kulturstyrelsen i 2004, og derfor er det værker, som museet ikke længere er forpligtet til at vise.

I Ribe Samlingens gemte skatte ønsker vi at sætte fokus på de mindre kendte sider af samlingen: Det er en god blanding af værker, der falder uden for formidlingsområdet og ’skæve’ værker, som ikke umiddelbart passer ind i den permanente ophængning. Der vil dog være undtagelser, da man også vil kunne finde værker af Edward Weie, Harald Giersing og Richard Mortensen i udstillingen.

Ribe Samlingens gemte skatte er blevet til i et håb om, at publikum med et smil på læben vil gå gennem salene og nyde en tour de force i kronhjorte, blomstermotiver, landskaber, portrætter af ukendte personer, historiske begivenheder, masker, marmorskulpturer og gadebilleder. På udstillingen ses både grafik, maleri og skulptur af kunstnere som Adolf Mackeprang, Ellen Scheelke, Helge Holmskov, Marie Wandel, Michael Therkildsen, Per Hasselberg og Axel Salto. På tværs af tidsaldre, materialer og stilarter vil ca. 150 værker blive præsenteret i til dels udvalgte temaer som portræt og landskab samt vægge med værker på tværs af motiver og uden en umiddelbar rød tråd.

Værkerne fortæller en historie i kraft af dem selv, men de vidner også om et museum i udvikling. I dag koncentrerer vi os om at formidle en bestemt periode af den danske kunsthistorie, men sådan har det ikke altid været. Ribe Samlingen er blevet til over 125 år og mange folk med mange forskellige indsamlingsinteresse har sat deres præg på samlingen. Nogle har fokuseret på at købe kunst til et nyoprettet museum i provinsen, andre har søgt at belyse datidens samtidskunst. Nogle har villet styrke enkelte perioder i kunsthistorien, andre har set på de store linjer.

Udstillingen vises fra 15.oktober-30.december 2016.