Bedstemor underholdes

Anna Ancher (1859-1935)

Bedstemor underholdes1912

  • Olie på lærred, 53 x 66 cm
  • RKMm0005
  • På magasin

Tæt på

En pige sidder ved et bord sammen med en gammel kone. De er samlet om at kigge koncentreret på et sytøj. Det er en scene badet i lys og ro, hvor varme og kolde farver veksler med hinanden.

Kunstværker fulde af lys

Anna Anchers malerier er fulde af lys: Et gengivet sollys bag et gardin, gennem et vindue eller blot som aftryk på en væg. I Bedstemor underholdes ses lyskilden ikke. Kun lyset på den lille piges og den ældre kvindes venstre side viser, at der er et vindue tæt ved. I bordpladen spejles den lille piges hånd og overkrop; endnu et eksempel på Anchers brug af lysvirkninger.

Vi kigger med

Baggrunden i maleriet er en stor, udefinérbar flade, det er ikke den, der er billedets fokus. Fokus er holdt tæt på – på pigen og konen, som er Ane Brøndum, Anna Anchers mor – og på deres nærvær. Os, der ser på, er blot som fluer på væggen, der får lov til at kigge med fra sidelinjen – akkurat som maleren selv.

Moderne farver

Anna Ancher er en af Skagensmalerne, der fik succes med nye motiver og malemåder i slutningen af 1800-tallet. Hun hentede inspiration fra de franske impressionister og andre moderne kunstnere. Ifølge tidens teorier styrker visse farver hinanden. I Bedstemor underholdes står blå over for orange, og de to spiller op mod hinanden. Varme (rødlige) toner trækker fremad – de kolde (blålige) skubber bagud. På denne måde har Anna Ancher skabt sit rum ved hjælp af farvetoner.

Mere

Se et andet kunstværk af Anna Ancher: "En mor med et barn i en sollys stue"