Bedstemor underholdes

Anna Ancher (1859-1935)

Bedstemor underholdes1912

  • Olie på lærred, 53 x 66 cm
  • RKMm0005
  • Udstillet på museet

Tæt på

En pige sidder ved et bord sammen med en gammel kone. De er samlet om at kigge koncentreret på et sytøj. Det er en scene badet i lys og ro, hvor varme og kolde farver veksler med hinanden.

Kunstværker fulde af lys

Anna Anchers malerier er fulde af lys: Et gengivet sollys bag et gardin, gennem et vindue eller blot som aftryk på en væg. I Bedstemor underholdes ses lyskilden ikke. Kun lyset på den lille piges og den ældre kvindes venstre side viser, at der er et vindue tæt ved. I bordpladen spejles den lille piges hånd og overkrop; endnu et eksempel på Anchers brug af lysvirkninger.

Vi kigger med

Baggrunden i maleriet er en stor, udefinérbar flade, det er ikke den, der er billedets fokus. Fokus er holdt tæt på – på pigen og konen, som er Ane Brøndum, Anna Anchers mor – og på deres nærvær. Os, der ser på, er blot som fluer på væggen, der får lov til at kigge med fra sidelinjen – akkurat som maleren selv.

Moderne farver

Anna Ancher er en af Skagensmalerne, der fik succes med nye motiver og malemåder i slutningen af 1800-tallet. Hun hentede inspiration fra de franske impressionister og andre moderne kunstnere. Ifølge tidens teorier styrker visse farver hinanden. I Bedstemor underholdes står blå over for orange, og de to spiller op mod hinanden. Varme (rødlige) toner trækker fremad – de kolde (blålige) skubber bagud. På denne måde har Anna Ancher skabt sit rum ved hjælp af farvetoner.

Mere

Se et andet kunstværk af Anna Ancher: "En mor med et barn i en sollys stue"