En pige, der skriver

Christen Dalsgaard (1824-1907)

En pige, der skriver1871

  • Olie på lærred, 63 x 49 cm
  • RKMm0040
  • Udstillet på museet

Jeg skriver til dig …

Midt i maleriet sidder en ung kvinde. Hun skriver på et brev med pen og blæk mens hun smiler mildt. Overkrop og ansigt er bøjet helt ind over bordet og papiret. Værelset omkring hende er lyst og venligt, og gennem et vindue ser vi et dejligt sommerlandskab. Hvem skriver hun til? – ja, billedet stiller en lille gåde. Men maleriet handler om mere end det.

Ude på landet

I anden halvdel af 1800-tallet var mange danske malere optaget af livet på landet. Christen Dalsgaard var særligt interesseret i typiske interiører og egnsdragter. Han brugte sin interesse til små og meget præcist malede fortællinger. De fortalte om almindelige menneskers erfaringer med livet, døden, kærligheden, troen og hverdagen.

Et intimt rum

Rummet i maleriet er meget klart defineret. Skrå linjer fra seng og skab mødes usynligt over kvindens hoved og giver dybde. Det åbne vindue understreger samtidig rummets grænser. Som tilskuere er vi placeret lige inden for døren til værelset, hvor kvinden sover, bor og har sine ting. Vi har nærmest overrasket hende i en privat situation. Maleriets rum er ganske intimt.

Det handler om os

Vi må gætte, at brevet er til nogen ude på den anden side af vinduet. Kontrasten mellem ude og inde understreger igen det intime aspekt, som smitter af på vores gæt på brevets indhold. Den unge kvinde står foran at gå ud i verden og livet. Hun er glad, og scenen virker inderlig. Dalsgaards maleri manipulerer dygtigt med vores fornemmelser. Derfor handler kunstværket lige så meget om os, og hvordan vi fortolker på det, vi ser.