Ung mand i rød kjole

Jens Juel (1745-1802)

Ung mand i rød kjole1768

  • Olie på lærred, 73,5 x 61 cm
  • RKMm0105
  • Udstillet på museet

Motivet

En ung mand kigger på os. Han poserer elegant iført rød jakke med guldknapper. Under jakken har han en skjorte med blonder i kraven og ærmegabet. Læg mærke til hatten under mandens arm, som er malet med flotte, gyldne bånd. Billedets dominerende farver er enkle og effektfulde: rød, gul og sort. Manden på billedet må i øvrigt være rig. Det var ikke billigt at hyre en portrætmaler.

Hvem er han?

Vi er ikke helt sikre på, hvem manden er. Den nuværende titel, Ung mand i rød kjole, gør billedet åbent for fortolkninger og gætteri. Der er en formodning om, at portrættet forestiller en nevø til den rige grev Heinrich Schimmelmann. Nevøen blev sendt til Vestindien for at lede sin onkels slaver og sukkerplantager. Det var en lang og farefuld rejse, han skulle ud på. Måske er portrættet malet som et minde, kort før afrejse.

Portræmaler for de rige

Jens Juel blev tidligt den mest fornemme portrætmaler i Danmark. Maleriet på Ribe Kunstmuseum er et imponerende ungdomsværk. Juel var dygtig til at fremstille sine personer nærværende, elegante og idealiserede. De står i kontrast til de mere ligefremme portrætter fra 1800-tallets danske guldalder.

Titlernes betydning

Det har en afgørende betydning for oplevelsen af maleriet, om manden er identificeret. Har han en personlig historie bag sig, og kom han nogensinde frem til Vestindien? Eller er der i stedet tale om et billede af en hvilken som helst ung, velhavende mand? Titler har meget at skulle sige i forhold til vores oplevelse af kunst.

Mere

Se mere om værket i filmen "En samling bliver til"