Møens klint

P.C. Skovgaard (1817-1875)

Møens klint

  • Olie på lærred, 63 x 55 cm
  • RKMm0199
  • Udstillet på museet

Naturens styrke

I det smukke landskab ved Møns Klint bryder naturen frem i al sin varme og skønhed: Høje træer med grønne trækroner, krøllede grene, frodige planter og buske samt det uendelige, blå hav. Et storslået, solbeskinnet landskab som dette er karakteristisk for maleren P.C. Skovgaard – en kunstner, som elskede at male den danske natur.

Det nationale landskab

I guldalderen begyndte mange kunstnere at vende blikket mod det særlige ved Danmarks natur. Mange var påvirket af kunsthistorikeren N.L. Høyen. Han udnævnte maleriet – og kunst i al mangfoldighed – til det, der kunne styrke dansk identitet. Starten af 1800-tallet var nemlig præget af uro og omvæltninger i samfund og økonomi. Der var brug for en ny national selvtillid, og det var opfattelsen, at danskerne var formet af landets natur på positiv vis.

På tur i det fri

Sammen med vennen Johan Thomas Lundbye tog Skovgaard på rejse til nær og fjern i Danmark. Hans yndlingsmotiv var særligt skoven. Den var frodig og frygtindgydende, men også smuk og idyllisk. Nogle gange malede Skovgaard også mennesker i pagt med naturen i skoven. Den grønne farve – med alle dens nuancer og farvespil – blev hurtigt til et af hans kendetegn. Et andet kendetegn blev det høje, grønne bøgetræ.

Den store klint

Møns Klint var et populært udflugtsmål for mange kunstnere, der fandt inspiration i de monumentale hvide klipper og den specielle natur. I billedet er det dramatiske og faretruende neddæmpet. Alt ånder fred og ro, og naturen er indbydende varm og smuk. Skovgaard besøgte Møns Klint flere gange, særligt i 1840’erne og 1850’erne, hvor han lavede en række tegninger, akvareller og oliemalerier.