Portræt af organist R.C. Rasmussen

C.A. Jensen (1792-1870)

Portræt af organist R.C. Rasmussen1851

  • Olie på lærred, 28,5 x 22,5 cm
  • RKMm0473
  • Udstillet på museet

Hvem var Rasmussen?

”Portræt af en samler”. Det kunne ligeså godt være titlen på C.A. Jensens skildring af Rasmus Claudius Rasmussen (1820-1904). Rasmussen var en samler af guds nåde, og formåede at samle flere hundrede kunstværker, antikviteter, mønter, en stor nodesamling og et bibliotek på 12.000 bind - selvom han hverken var født med en sølvske i munden, eller havde en stabil indkomst gennem sit liv.

Engageret i kunstlivet

Rasmussen var musiker og ernærede sig som musiklærer og organist, og så var han levende engageret i kunstlivet. Derfor kendte han også sin portrættist personligt, og det kan man måske skimte i det venlige blik.

Måske en gensidig tjeneste

Venskabet mellem de to mænd er nok også forklaringen på, at Jensen malede Rasmussens potræt i en periode, hvor han ellers ikke havde mange bestillinger. Han var blevet frosset ud af det lille københavnske kunstmiljø af den toneangivende kunsthistoriker N.L. Høyen, og den slags havde betydning for en kunstners levebrød. Jensen havde endda måttet finde andet arbejde og gik til hånde i Den Kongelige Kobberstiksamling. Så det lille venskabsportræt har måske været en gensidig tjeneste Jensen og Rasmussen i mellem.