Chione dræbt på jagten af den krænkede Diana

L.A. Schou (1838-1867)

Chione dræbt på jagten af den krænkede Diana1866

  • Olie på lærred, 122 x 146 cm
  • RKMm0593
  • Udstillet på museet

En voldsom død

Kvindens hvide hud lyser op mod jordens mørke farver. Landskabet sætter en dyster ramme om dødsscenen i forgrunden, hvor en pil har gennemboret brystet på kongedatteren Chione. Hun er blevet fældet af gudinden Diana. Den danske maler L.A. Schou har malet et højdramatisk billede over et romersk gudesagn fra oldtiden.

Hovmod står for fald

Forfatteren Ovid fortæller, hvordan Chione praler af at være verdens smukkeste kvinde, ja, smukkere end guderne selv. De vælger at straffe hendes hovmod, mens hun er på jagt. I fortællingen sker det med en pil sendt gennem Chiones tunge. I det meget store maleri har Schou valgt en mere elegant dødsårsag, hvor pilespidsen udpeger en lille valmue, der flammer rødt på jorden.

Symbolske lag

Fra valmuer kommer opium, og blomsten har længe været symbol på søvnen og døden. Man skal også kende noget til mytologi, for at få det hele med i maleriet. I slutningen af 1800-tallet debatterer man, om kunst skal vise samtiden eller handle om det almentgyldige. Schou vælger det sidste og viser et moraliserende billede fra litteraturen.

Et erotisk påskud?

Kunstværket er malet imponerende glat, og kompositionen er domineret af kontrasten mellem den sarte, hvide hud og den støvede, mørke jord. Måske er motivet blot en undskyldning for at vise en sanselig, nøgen kvinde? L.A. Schou maler i en stil, der i dag kaldes salonmaleri. Engang var den international og efterspurgt, men i 1900-tallet bliver den anset for at være forældet og udansk. Derfor er udøvere som L.A. Schou – eller Carl Bloch – gået lidt i glemmebogen.

Mere

Se film "På jagt efter detaljer i maleriet"

Tags