Sct. Hans aften

Jørgen V. Sonne (1801-1890)

Sct. Hans aften1860

  • Olie på lærred, 106,5 x 148 cm
  • RKMm0656
  • Udlånt

Motivet

Se, hvordan de unge mennesker danser lystigt omkring bålet. De smiler og ler, og kalder på dem, som er på vej op til bålet. Kom! Dans med os! Det er midsommer. Sankthansaften. Dén aften, hvor årets korteste dag og årets længste dag bliver fejret. I Norden er sankthans en af de vigtigste fester om sommeren. Til festen kommer unge som gamle - og der bliver ofte spillet op til dans. Det er netop dét, vi ser i billedet her, som er malet af Jørgen Sonne.
Læg mærke til manden på den store sten. Han har en violin under sin hage. Det må være ham, der spiller. Det er som om, en af de dansende mænd i rundkredsen - lige nedenfor - kigger op på ham. Det har været vigtigt for Jørgen Sonne at vise de glade unge mennesker. Læg mærke til, hvordan lyset fra bålet til venstre i billedet oplyser kvindernes ansigter. De smiler allesammen. De har også taget deres fine tøj på. Egnsdragter med kyser og tørklæder til. Hvor mon vi befinder os henne? Der er svært at se i det mørke landskab. Måske er det heller ikke så vigtigt. Vigtigst er vist stemningen.

Sankthansaften

Engang troede man, at sankthansaften var fyldt med magiske naturkræfter - både gode og onde. Bålet skulle holde onde kræfter væk. Og heksen skulle brændes, så hun ingen ulykker lavede. Der var også tradition for at plukke urter og planter, der kunne helbrede de syge. Læg derfor mærke til planterne i forgrunden af billedet. Det er måske disse - helbredende planter – som Jørgen Sonne har sat sig for at male. Der var også tradition for at opsøge hellige kilder og magiske steder. I billedet har det lystige selskab slået sig ned ved noget, der minder om en gravhøj. Måske skal gravhøjen ses som et symbol på en hellig kilde - altså et sted, hvor man kan blive helbredt, og hvor glæde og det sorgløse vækkes til live..? Det er der måske netop brug for hér - hos bønder på en af Danmarks fjerne egne - hvor livet ofte var hårdt og strengt.
Til højre for gravhøjen står to mænd. Vi kan ikke se dem tydeligt, fordi de står i mørket - langt fra lyset fra bålet. Vi kan fornemme, at de begge har hat på. Den ene mand peger ud mod horisonten. Havet er helt stille. Himlen er klar, næsten skyfri, kun nogle få skyer kan anes i det fjerne. Solen er ved at gå ned og skaber blå og violette nuancer. Det må være et helt særligt syn? Læg også mærke til lyset i horisonten. Mon også andre har tændt et bål?

Mere

Værket er pt udlånt til udstillingen Dansk Guldalder , der blev vist på Nationalmuseum i Stockholm fra 28. februar - 21.juli 2019, og som åbner på Statens Museum for Kunst d. 24.august. Herefter rejser udstillingen videre til Petit Palais Musée des Beaux-Arts de la Ville de Paris vi foråret 2020.