På sognet

Marie Wandel (1899-1963)

På sognet

  • Olie på lærred, 138 x 146 cm
  • RKMm0665
  • På magasin

Sælsomme skikkelser

De tre sortklædte figurer er placeret i et næsten tomt rum. Hurtige, brede penselstrøg og få detaljer gør det svært at tyde deres køn og alder. Ingen kigger på hinanden eller mod beskueren. Figurerne stirrer tomt eller ufokuseret ned foran sig og synes at være i en anden, måske indre verden.

På fattiggården

Titlen På sognet henviser til livet på en fattiggård. Engang var det skæbnen for folk, der ikke kunne klare sig selv. Mad og ophold var ikke gratis, men betød tab af frihed og adskillelse fra børn og ægtefæller. Læg mærke til figurernes afmagrede kroppe og blege hud. Maleriet fortæller, at der hersker tomhed og ensomhed på fattiggården. Det opfordrer os samtidig til at tænke over menneskelige vilkår og følelser.

Marie Wandel – den ukendte maler

Billedet er malet af Marie Wandel, der som ung boede i Ribe. Det er uvist, om hun har fundet inspiration til sit billede i byen. Faktisk vides der ikke meget om Marie Wandels kunstneriske arbejde. På sognet er udateret, men mærket med signaturen MO. Det tyder på at være et tidligt kunstværk – fra dengang hun stadig hed Olesen før ægteskabet med maleren Sigurd Wandel i 1927.

Modernistiske fornemmelser

Billedet er malet med tynd maling, store penselstrøg og stærk kontrast mellem farver og lyseffekter. Kompositionen er stram og domineret af linjer. Rummet i billedet er fladt. Marie Wandel viser, at hun kender den internationale modernisme og stilretninger som kubisme og ekspressionisme. Samtidig har hun sit helt personlige og særprægede udtryk.