Athenatemplet i Paestum

Constantin Hansen (1804-1880)

Athenatemplet i Paestum1841

  • Olie på lærred, 58 x 61 cm
  • RKMm0796
  • Udstillet på museet

Velkommen til antikken

Vi er budt indenfor i ruinerne af et tempel. Foran os står en ung hyrde, og bagved lyser himmel og hav i stærke nuancer af blåt. De markante forskelle i farvernes styrke skaber kontrast. Det giver indtryk af en varm dag i stærk sol. Således leger billedet med oplevelsen af overgange: I templet uden mure og tag er vi på én gang inde og ude, i sol og i skygge.

På rejse

Constantin Hansen var i 1838 på sin første rejse til det sydlige Italien. I den græske oldtidsby Paestum malede og tegnede han studier og skitser, som senere blev brugt til en række malerier. Det pragtfulde eksempel på Ribe Kunstmuseum viser datidens store interesse for den fjerne, græske fortid og dens kunst, kultur, videnskab og samfund. Det hele blev set som et forbillede til efterligning.

Invitation til at drømme

Constantin Hansens billede er en invitation til at drømme sig tilbage til oldtiden. Selvom den for længst er ovre, er maleriet ikke melankolsk. Det er snarere optimistisk. Sporene efter fortidens bedrifter er der nemlig stadig til at inspirere: Der er ruinerne, og der er de stolte efterkommere, der som hyrden lever i det storslåede landskab blandt marmorsøjler.

Mere

Se referenceværket, Portræt af Constantin Hansen
Se værket i filmen "En samling bliver til".