Pressemeddelelse 15. januar 2024

Se J.F. Willumsens fantastiske farveeksplosioner fra Nordafrika

Ribe Kunstmuseum åbner udstillingen ”I lyset af Nordafrika” 27. januar 2024. Her kan publikum komme med den danske billedkunstner J.F. Willumsen og hans samtidige danske kolleger på rejse i Marokko, Algeriet og Tunesien. De smukke farver har dog også en mørk bagside.

Hent pressebilleder

Nu kan man komme med en af de helt store og unikke skikkelser i moderne dansk kunst, nemlig Jens Ferdinand Willumsen (1863-1958) og andre danske kunstnere på rejse i Nordafrika. Der venter en eksplosion af farver og lys såvel som værker, der ikke tidligere er blevet vist:

"Vi glæder os til at dele J.F. Willumsens monumentale og ekspressive værker med vores publikum her på Ribe Kunstmuseum. Vi er så heldige at kunne vise udstillingen ”I lyset af Nordafrika” fra Willumsens Museum i Frederikssund og ser frem til at præsentere de smukke billeder, der også gemmer på mørke fortællinger", udtaler direktør Anne-Mette Villumsen, Ribe Kunstmuseum.

Nye horisonter og nye motiver
Den anmelderroste udstilling blev vist på Willumsens Museum i efteråret 2023 og handler om en række danske kunstneres ophold i Nordafrika fra ca. 1880-1960. Her havde Frankrigs kolonisering af Algeriet, Tunesien og Marokko åbnet op for en væsentlig turistindustri, og det tiltrak danske kunstnere som J.F. Willumsen, Theodor Philipsen, Gerda Wegener og Ejler Bille, som alle er repræsenteret på udstillingen.

Fælles for kunstnerne var, at de blev betaget af lyset og muligheden for at kaste sig over anderledes motiver. Fælles for kunstnerne var også, at de ikke umiddelbart var interesserede i den virkelighed, der gemte sig lige under den eksotiske og farverige turistoverflade, nemlig den franske kolonimagts undertrykkelse af den nordafrikanske befolkning.

"Vi kan i dag have svært ved at forstå, at kunstnerne var så ukritiske. Men i stedet for at pege fingre, prøver vi at folde tiden omkring Willumsen og de andre danske kunstneres ophold i Nordafrika ud og forstå deres tilgang gennem et omfattende arkivmateriale, herunder kunstnernes egne breve og fotografier, historisk turistmateriale i form af bl.a. plakater, film og fotografier", siger direktør Anne-Mette Villumsen og fortsætter:

"Det er det, vi skal kunne som relevant kulturinstitution. Vi skal skabe viden, som gør os i stand til at forholde os nuanceret til historien og derigennem forstå den verden, vi er en del af. I den forstand håber vi, at ”I lyset af Nordafrika. J.F. Willumsen og andre danske kunstnere” kommer til at skabe store kunstoplevelser og reflekterede diskussioner", slutter Anne-Mette Villumsen.

Udstillingen åbner på Ribe Kunstmuseum 27. januar og slutter 20. maj. Den ledsages af et katalog med nye tekster af udstillingens kurator og mag.art. i kunsthistorie, Johan Zimsen Kristiansen, den franske forfatter og litteraturteoretiker Hélène Cixous, seniorforsker Rasmus Boserup og Lisbeth Lund, direktør på Willumsens Museum.

Kontaktinformation
Museumsinspektør Simone Lind Rasmussen, tlf. 23665282