Historien om Ribe Kunstmuseum
Ribe Kunstmuseum er et af landets ældste og har siden 1891 vist værker af danske kunstnere.
Ribe Kunstmuseum slog dørene op for publikum i 1891. Allerede fra starten fik museet sit hjem i industrimanden Balthazar Giørtz’ pragtvilla ved Ribe Å.
Til oplysning og god smag
Kunstmuseer på privat initiativ var noget nyt i 1800-tallet. De dukkede efterhånden op i byer som Aarhus, Randers, Odense og Maribo. Inspiratione kom fra udlandet, og motivet var at danne og oplyse landets borgere gennem billedkunst. Ribe lå dengang tæt på grænsen til Tyskland, og Ribe Kunstmuseum var også led i en dansksindet mobilisering.
Industrimanden Balthazar Giørtz og hans villa
I anden halvdel af 1800-tallet var familien Giørtz nok den rigeste i Ribe. Bomuldsfabrik og dampvæveri grundlagde formuen. I 1864 stod den store villa færdig, som senere blev til Ribe Kunstmuseum. I 1881 solgte familien Giørtz hele forretningen og flyttede til København. Årsagen var sandsynligvis økonomiske problemer, som en stor fabrikseksplosion i 1880 kun gjorde værre.
Et samlingspunkt
Den smukke villa og have blev en fornem ramme om udstillinger af dansk kunst. Fra 1891 og indtil 1988 var Ribe Kunstmuseum ledet af Kunstforeningens bestyrelse. Det var altså et museum varetaget af frivillige, og fra starten fik det en stærk forankring i lokalsamfundet. Med stigende krav om professionalisering blev fagligt personale ansat, og i 2007 blev Kunstforening og museum formelt adskilt.
Ribe Kunstmuseum i dag
I dag er Ribe Kunstmuseum ledet af en direktør og selvstændig bestyrelse og har en lille stab af fagligt og teknisk-administrativt personale. Det meget større korps af frivillige yder en uundværlig indsats. Museet er en selvejende, statsanerkendt institution og modtager tilskud fra Esbjerg Kommune og staten. Private fonde yder helt nødvendig støtte til indkøb til samlingen, særudstillinger, forskning og udgivelser. Museet viser årligt flere forskellige udstillinger samtidig med et eksklusivt udvalg af samlingen.
Mere
Læs mere om samlingen
Gå på opdagelse i den unikke villa
Praktisk om besøg