Pressemeddelelse 25. januar 2023

Ny soloudstilling med Peter Callesen: Klimakrisen skubber os alle ud på dybt vand

I soloudstillingen ’På dybt vand’ på Ribe Kunstmuseum undersøger Peter Callesen vandets enorme betydning for mennesket. Det sker med både meterhøje og mikroskopiske skulpturer - i papir. Resultatet er spektakulært og tankevækkende.

Hent pressebilleder her

Den danske kunstner Peter Callesen (f. 1967) er næppe kendt i den brede offentlighed, men det vil Ribe Kunstmuseum gerne lave om på. Derfor åbner museet snart en stort anlagt soloudstilling om Callesen, som er blevet skabt i tæt samarbejde med kunstneren selv samt Sophienholm og Skive Museum, der senere skal lægge hus til udstillingen. Peter Callesen er uddannet fra bl.a. Goldsmiths College i London og Det Jyske Kunstakademi og har markeret sig i ind- og udland med en lang række udstillinger og performances. Mest kendt er han for at bruge papiret som sit primære materiale – i både stor og lille skala.

"Vi synes, at Callesens utroligt flotte og unikke værker fortjener at blive set af et stort publikum, og vi er ikke i tvivl om, at mange vil finde hans arbejde med vandets betydning relevant i forhold til den aktuelle klimakrise", fortæller museumsdirektør Anne-Mette Villumsen fra Ribe Kunstmuseum.

Vand i verdenshavene – og i Ribe
Udstillingens værker har vandet som tema. Fra oprørt hav til oversvømmelse, stormflod og stille vand. I en række helt nye værker produceret specifikt til udstillingen sætter Callesen fokus på det livgivende og altudslettende vand, på klimaet og på vandets betydning i både bogstavelig og overført forstand. For vandet gennemstrømmer ikke bare landskabet, men også vores sprog og tanker – deraf udstillingens titel, som skal forstås i både konkret og billedlig forstand.

Den globale klimakrise går som en rød tråd gennem Callesens værker, men det lokale perspektiv er også med i udstillingen på Ribe Kunstmuseum. Her sættes der nemlig særligt fokus på Ribes historiske livtag med havet. Vandet har gennem tiderne haft og har fortsat en stor betydning for Ribe. Takket være de store havdiger ved Vadehavet er stormflod med tab af menneskeliv heldigvis en sjældenhed, men de fleste i Ribe kender alt til vandstigninger og oversvømmelser.

Udstillingens værker suppleres af film og en række arrangementer, og der er udarbejdet særlige undervisningsmaterialer om kunst, vand og klima til folkeskolens mellemtrin og udskoling. Derudover er der indrettet et formidlingsværksted på museet, hvor gæsterne selv kan udfolde sig i papir.

Fakta
Titel: Peter Callesen. På dybt vand
Udstillingsperiode: 4.2.-29.5.2023
Støttet af: 15. Juni Fonden, A.P. Møller Fonden, Augustinus Fonden, Arne V. Schleschs Fond, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Beckett-Fonden,
Det Obelske Familiefond, Grosserer L.F. Foghts Fond Knud Højgaards Fond, Spar Nord Fonden, Statens Kunstfond

Kontaktinformation
Museumsinspektør Josephine Nielsen-Bergqvist, jnb@ribekunstmuseum.dk, 23 66 52 18
Museumsdirektør Anne-Mette Villumsen, amv@ribekunstmuseum.dk, 23 69 52 20