Queer Zahrtmann

Målgruppe: Ungdomsuddannelser

Et tværfagligt undervisningsmateriale om kunst, køn, seksualitet og identitet med udgangspunkt i den danske maler Kristian Zahrtmann. Vinder af Rainbow Awards 2020

Kristian Zahrtmann, "Dronning Kristina i Palazzo Corsini", 1908. SMK – Statens Museum for Kunst. Foto: SMK
Kristian Zahrtmann, "Dronning Kristina i Palazzo Corsini", 1908. SMK – Statens Museum for Kunst. Foto: SMK

Om materialet

Dette undervisningsmateriale er lavet i forbindelse med udstillingen Kristian Zahrtmann. Queer, kunst og lidenskab på Ribe Kunstmuseum, Fuglsang Kunstmuseum og Den Hirschsprungske Samling. I materialet skal vi arbejde med den danske maler Kristian Zahrtmanns (1843-1917) udfordrende og farverige kunstværker. Selvom det nu er over 100 år siden, at Zahrtmann døde, kan vi stadig lære meget af hans kunst i dag. På nogle punkter er hans billeder endda mere aktuelle og moderne end nogensinde før.

I materialet undersøger vi, hvordan opfattelsen af køn og seksualitet har ændret sig fra Zahrtmanns tid til i dag. Vi undersøger også, hvordan hans kunstværker taler ind i samfundsdebatter og udfordrer den måde, vi tænker og tidligere har tænkt på os selv og hinanden.
Materialet kan benyttes selvstændigt uden et museumsbesøg.

Materialet er relevant for fagene dansk, billedkunst, historie, samfundsfag
og oldtidskundskab samt tværfaglige forløb
Download undervisningsmaterialet her
Download lærervejledningen her

Materialet er støttet af

  1. Juni Fonden, Arne V. Schleschs Fond, Augustinus Fonden, Beckett-Fonden, Bestles Fond, Bikubenfonden, Dronning Margrethe og Prins Henriks Fond, Knud Højgaards Fond, Lemvigh-Müller Fonden, Oticon Fonden.